Broj artikala:0 kom
Iznos: KM
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Šećer kokosove palme 250g
Šećer kokosove palme 250g

Kokosova palma (lat. Cocos nucifera) je u nekim dijelovima Azije poznata kao Drvo života jer se svi dijelovi ove biljke koriste u svakodnevnom životu i prehrani ljudi. Osim kokosa, važan plod kokosove palme je i kokosov šećer koji se dobiva od njezinih cvjetova. Cvjetovi se formiraju pri dnu lišća palmi na kojima rastu kokosi. Cvjetanje je kontinuirana pojava tijekom cijele godine, a unutar tih cvjetova se stvara sladak biljni sok koji se sakuplja i kasnije pretvara u završni proizvod – PlanetBIO šećer kokosove palme. Prije nego što se rafinirani šećer od šećerne trske počeo masovno proizvoditi, šećer kokosove palme je bio najšečće korišteni zaslađivač u jugoistočnoj Aziji. Danas ponovno stječe popularnost i postaje svjetski poznat.
Kao što njegovo ime implicira, PlanetBIO kokosov šećer se sastoji uglavnom od prirodno prisutnih šećera, uglavnom saharoze – disaharida koji se sastoji od glukoze i fruktoze. PlanetBIO kokosov šećer ima jedan od najnižih glikemijski indeksa (35) među zaslađivačima, što znači da ne uzrokuje nagli porast šećera u krvi, te je stoga prikladan za dijabetičare. Za usporedbu, glikemijski indeks bijelog šećera i melase je između 65 i 100, dok med ima glikemijski indeks 70 ili više. PlanetBIO kokosov šećer također ima nutritivnu vrijednost koju zadržava jer se ne rafinira. Bogat je mineralima, poput fosofora, kalija, kalcija, magnezija, željeza, bakra, mangana, bora i sumpora. Istovremeno sadržava vitamin C i vitamin B1.
PlanetBIO kokosov šećerse dobiva od slatkog biljnog soka cvijeta kokosove palme. Za vrijeme cvata, farmeri se penju na palme kako bi vezali cvjetove nakon čega im se odrezuju vrhovi kako bi potekao biljni sok. Svakih nekoliko dana pravi se novi rezi kako si sok neprestao tekao tijekom razdoblja od 30-40 dana. Svježi sok se stavlja na vatru srednje jačine kako si voda evaporirala. Prije evaporacije, ovaj sok se sastoji od 80% vode i 15% šećera. Nakon evaporacije dolazi do promjene nutritivnog profila ovog dara prirode. Prvo se sok pretvara u gusti tamni sirup koji se daljnjom evaporacijom kristalizira u kokosov šećer.
PlanetBIO kokosov šećer ima ugodan, slatki okus koji po boji i teksturu nalikuje standardnom smeđem šećeru. Unatoč svom imenu, kokosov šećer nema aromu kokosovog ploda, već neodoljivo podsjeća na karamelu. PlanetBIO kokosov šećer se može koristiti kao prirodni zaslađivač bilo gdje, gdje bismo inače upotrijebili običan šećer od šećerne trske. Njime se mogu zasladiti hladni u vrući napitci, jogurti, smoothie-ji, pahuljice, voćne salate, keksi, čokolade, slatki umaci i sve vrste deserata.
Jeste li znali da ...
... kokosova palma ima i muške i ženske cvjetove na istoj biljci? Stoga je kokosova palma monoecična ili jednodomna biljka.
... se termini 'kokosov šećer' i 'palmin šećer' koriste jednoznačno? Međutim kokosov šećer je drugačiji i okusom i teksturom, te metodom proizvodnje od palminog šećera koji se dobiva iz soka stabljike drugih vrsta palmi poput datuljnih.
... jedna kokosova palma proizvede oko 288 litara biljnog soka godišnje?
Način upotrebe: Može se koristiti bilo gdje, gdje se inače koriste druge vrste šećera.
Ekološki proizvod upisnik:70
Sastojci: Šećer kokosove palme 100% - Pakirano u okolini s prisutnim orašastim plodovima i sezamom.
Način upotrebe: prirodni zaslađivač. Dodati u kavu, čaj, sok, pahuljice, jogurt, pečenje slastica.
Zemlja podrijetla: Indonezija.
Najbolje upotrijebiti do: otisnuto na ambalaži.
Način čuvanja: čuvati na sobnoj temperaturi, a nakon otvaranja čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu.
Prosječne hranjive vrijednosti na 100g proizvoda: energetska vrijednost 1598kj/382kcal, bjelančevine 1.1g, ugljikohidrati 93.4g (od čega šećeri 91.5g), masti 0.4g (od toga zasićene 0.4g), vlakna 1.9g, natrij <0.1g.

 
CIJENA
10,50 KM
artikal-ulosci_tanki.jpg
Natracare ulošci za dan-tanki (22 komada)
artikal-ulosci_mini.jpg
Natracare ulošci za dan mini (30 komada)
artikal-ulosci_dan.jpg
Natracare ulošci za dan-zakrivljeni oblik (30 komada)