Broj artikala:0 kom
Iznos: KM
Image
Image
Image
Image
Image
Image
BAZNO ULJE DIVLJA RUŽA - ŠIPAK
04.05.2014

Ulje ploda divlje ruže – prirodan izvor vitamina A

Biljno ulje ploda divlje ruže (Rosa rubiginosa, R. eglanteria, R. mosquetta) se dobiva hladnim prešanjem crvenih plodova divljeg grma ruže koja raste u hladnim dolinama južnih Anda, u Cileu. Obzirom da ga je dosta teško dobiti, na tržištu se uglavnom nudi macerat ploda divlje ruže, koji ne sadrži toliko hranjivih tvari kao hladno tiješteno ulje.

Ulje ploda divlje ruže se vec stoljecima koristi u Južnoj Americi za zacjeljivanje i njegu kože. Djelovanje ulja ploda divlje ruže na regeneraciju kože se u pocetku pridodavalo visokom sadržaju nezasicenih masnih kiselina koji ukljucuje oleinsku kiselinu (15-20%), linoleinsku kiselinu (44-50%) i linolnu kiselinu (30-35%), uz pomoc vitamina E koji kao antioksidans neutralizira nestabilne slobodne radikale, te se koristi za tretmane protiv bora i starenja kože, kao i kod ekcema, cireva i ožiljaka. Medutim, dr. Berta Pareja i dr. Horst Kehl su uspješno prepoznali prisutstvo retinolne kiseline kao odgovoran cimbenik izuzetnih farmakoloških svojstava ploda divlje ruže. Ulje pruža sve prednosti retinola, ali bez nuspojava koje se obicno dešavaju kod proizvoda koji sadrže retinolnu kiselinu sintetiziranu u laboratoriju. Retinolna kiselina se nalazi u ulju u svom prirodnom stanju kao dio složenog sustava nezasicenih masnih kiselina. Njeno djelovanje ima ucinak polaganog otpuštanja, te se tako izbjegava rizik predoziranja.

Prirodna pomoc kod kožnih problema

Zbog svojeg izuzetnog sastava, hladno prešano ulje ploda divlje ruže se primjenjuje kod cijelog niza indikacija. Ulje broj jedan za uklanjanje bora, strija, ožiljaka, keloida i starackih pjega. Isto tako se uspješno primjenjuje kod opekotina i kože oštecene UV zrakama, dermatitisa, ekcema, vitiliga, seboreje,psorijaze, akne rozacee i atopijskog dermatitisa. Njeguje suhu i kemijski obradenu kosu, te krhke nokte. Kod svakodnevne njege kože hidratizira i revitalizira kožu, povecava elasticnost i potice povecanje kolagena.

Djelovanje ploda divlje ruže na bore

Jedan od uzroka pojave bora i stanjene kože je smanjeni udio elastina i kolagena u koži. Uljw ploda divlje ruže dat ce najbolje rezultate ako se koristi preventivno – preporuca se nanositi na lice od dvadesete godine života jedanput dnevno. Takav tretman ce narocito koristiti osobama koje lako izgore na suncu, obzirom da je takav tip kože najpodložniji nastanku bora.

Vec postojece sitne bore možete ukoniti nanošenjem ploda divlje ruže dva puta dnevno. Prve rezultate možete ocekivati vec nakon tri tjedna, a bore mogu potpuno nestati nakon 4-6 mjeseci korištenja.

Fotostarenje

Fotostarenjem (dermatoheliozom) se nazivaju promjene na koži uzrokovane pretjeranim izlaganjem suncu. Fotostarenje se pojavljuje u razlicitim oblicima i intenzitetu, a neke od manifestacija su bore i stanjena koža, pojacana pigmentacija, vidljive žilice, crvenilo, sklonost modricama, pa cak i aktinicka keratoza.

Ulje ploda divlje ruže je vrlo ucinkovito u zaustavljanju posljedica pretjeranog izlaganja UV zrakama. Istraživanje provedeno na ženama koje su imale ocigledne znakove fotostarenja je dalo slijedece rezultate: nakon tri tjedna svakodnevnog korištenja ploda divlje ruže površinske bore su pocele nestajati, pojacana pigmentacija se smanjila, a nakon 4 mjeseca bore i mrlje su potpuno nestale.

Za kožu jako oštecenu suncem, ulje se treba obilato nanositi barem dva puta na dan. Prve rezultate možete ocekivati za otprilike 4 mjeseca.

Terapija kod ožiljaka

Ožiljke nastale nakon operativnih zahvata treba tretirati na slijedeci nacin: nakon što rana zacijeli, oprati podrucje blagim sapunom, nježno osušiti i nanijeti ulje blagom masažom. Ponavljati dva puta dnevno. Prvi rezultati mogu biti vidljivi za deset dana do 3 mjeseca (ovisno o velicini i dubini ožiljka).

 Strije – prije i poslije trudnoce

Strije su oblik kožnih ožiljaka srebrno- bijele boje, a uzrokovane su kidanjem dermisa. Obicno su povezane s trudnocom i debljinom jer nastaju kao rezultat prebrzog rastezanja kože.

Ulje ploda divlje ruže se može koristiti u dvije faze: kao prevenciju tijekom trudnoce, ili kurativno za vec nastale strije. Iako vlada opce mišljenje da vec nastale strije se ne mogu ukloniti, divlja ruža se pokazala kao vrlo ucinkovito, a istovremeno blago prirodno rješenje.