Broj artikala:4 kom
Iznos:54,60 KM
završi kupovinu >>
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Brezin šećer -Ksilitol
22.08.2016

Najveći problem prehrane modernog čovjeka je zapravo bijeli šećer koji se krije u gotovo svim namirnicama koje možete pronaći u supermarketima - kruhu, pecivima, tjestenini, sokovima i prerađenoj hrani.

Upravo je taj šećer krivac za brojne bolesti današnjice poput dijabetesa, koji, nažalost, sve češće pogađa i one najmlađe.

Budući da danas postoje brojne odlične zamjene, poput stevije, meda te ječmenog i rižinog slada, koje su jednako slatke, a usto su i zdrave - zašto ih ne isprobati?

Među njima posebno mjesto zauzima jedan zaslađivač. Riječ je o ksilitolu ili brezinom šećeru.

 

Zašto Ksilitol

Jeste li znali da zdrava zamjena za šećer može smanjiti rizik od oštećenja zuba za čak 30-80%?

Brezin šećer doslovno izgladnjuje štetne bakterije u ustima, jer se one nemaju čime hraniti (njihovo je “gorivo” glukoza, ali ne i ksilitol).

Kod djece ovaj zaslađivač smanjuje i pojavu upale uha.

Osim toga, potiče rad “dobrih” bakterija u crijevima pa se smatra i probiotikom.Ima i antigljivično djelovanje.

Idealan je za one koji se bore s kandidom jer sprečava prianjanje ove gljivice za stijenke crijeva (riječ je o gljivici koja može oslabiti imunosni sustav i tako ugroziti zdravlje cijelog organizma).

Ako ste u zrelijim godinama, upotreba ksilitola može vam pomoći i u očuvanju zdravlja kostiju.

Budući da potiče apsorpciju kalcija iz probavnog sustava, dobro je sredstvo u borbi protivosteoporoze.

Neka su istraživanja pokazala i da potiče proizvodnju kolagena, pridonoseći tako mladolikom izgledu kože.

Zahvaljujući zdravstvenim prednostima, mogu ga koristiti i trudnice, dijabetičari i pretile osobe. 

Ksilitol sadrži gotovo dvaput manje kalorija od bijelog šećera. Ima nizak glikemijski indeks pa se zato preporuča i dijabetičarima. Glikemijski indeks bijelog šećera je 68, a kod ksilitola samo 7.

 

Dobrobiti brezinog šećera:

 

  • pridonosi mršavljenju
  • ne podiže razinu šećera u krvi
  • ne sadrži fruktozu 
  • poboljšava zdravlje zuba i prevenira karijes
  • sprečava razvoj i djelovanje “loših” bakterija u ustima
  • potiče rad “dobrih” bakterija u crijevima
  • opskrbljuje energijom
  • usporava nastanak osteoporoze
  • potiče proizvodnju kolagena
  • ublažava simptome dijabetesa te smanjuje masnoću u području struka
  • ima antigljivično djelovanje

 

Ksilitol možete dodavati u napitke poput čaja i kave te u slastice u jednakom omjeru kao i bijeli šećer (1:1).

Ne preporučuje se dodavati ga u tijesta s kvascem jer sprečava dizanje tijesta. 

Kako organizmu ipak treba neko kratko vrijeme da se navikne na ksilitol, postupno ga uvodite u prehranu. Može imati blago laksativno djelovanje, pa ksilitol nemojte uzimati u prevelikim količinama.

Ksilitol ne smijete davati kućnim ljubimcima, osobito ne psima.