Broj artikala:4 kom
Iznos:54,60 KM
završi kupovinu >>
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Ghee maslac
08.09.2015

Zašto koristiti običan maslac, kada možete uživati u blagodatima ghee-a, njegovog pročišćenog oblika?

Ali što je upravo ta zlatna tekućina i kako se razlikuje od običnog maslaca?

Taj jedinstveni prirodni proizvod, kojega su istinski ljubitelji zdrave hrane prepoznali u cijelom svijetu, pripravljan je od davnina i u našim krajevima, kako bi se najdragocjeniji sastojci kravljeg mliječnog maslaca sačuvali od kvarenja. U takvom pročišćenom obliku, ghee predstavlja samu esenciju mlijeka bez pojačivača okusa, umjetnih aroma, šećera, soli, boja i konzervansa. Stoga je ghee lako probavljiv, te se može koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti.

Ne sadrži mliječni protein kazein, niti mliječni šećer laktozu, zbog čega je pogodan i za osobe preosjetljive na mlijeko i mliječne proizvode.

Redovito se upotrebljava u kulinarstvu, medicini i u religiozne svrhe širom svijeta i u Europi. Još od davnina nazivan je kraljevskim uljem ili tekućim zlatom. Isprobajte ga i saznajte zašto.

Kako napraviti ghee

Napraviti ghee je lako. Potreban Vam je lonac od nehrđajućeg čelika sa debelim dnom i 0,5 kg neslanog maslaca (domaći).

Stavite maslac u posudu i zagrijavajte ga na laganoj vatri sve dok se sav maslac ne otopi.

Nakon toga možete pojačati vatru. Kada maslac zakuha, opet smanjite vatru na minimum.
Pustite maslac da se kuha na laganoj vatri i s vremena na vrijeme žlicom uklanjajte bijelu pjenu, koja se skuplja na površini. Ne trebate miješati maslac.
Nakon 40-50 min. maslac će postati u potpunosti proziran. Osjetit ćete fini miris, a na dnu posude vidjet ćete karameliziranu smeđu mliječnu mast.
Ugasite vatru i pustite da se ghee malo ohladi.
Procijedite ga kroz gazu ili kuhinjsku krpu u staklenku. Kada se ghee u potpunosti ohladi, staklenku dobro zatvorite.
Kada se ohladi, ghee bi se trebao zgusnuti i imati lijepu žutu boju.
Ghee možete čuvati na sobnoj temperaturi. Rok trajanja je neograničen.
Kod pripreme jela koristite ghee isto kao što koristite maslac, margarin ili ulje: za pohanje, pečenje, dinstanje i začinjanje jela. Pogodan je i za duboko prženje.