Broj artikala:0 kom
Iznos: KM
Image
Image
Image
Image
Image
Image
KAJENSKI PAPAR U PRAHU
20.10.2017

Može potaknuti brži rad metabolizma


Ono što proizvodima od kajenske paprike daje ovu sposobnost je kapsaicin. On podiže tjelesnu temperaturu te tako pomaže u sagorijevanju viška kalorija. Kajenski papar utječe na pojačanu proizvodnju probavnih sokova i enzima trbušne šupljine te tako potiče prirodnu obranu želuca od infekcija.


Utječe na smanjenje apetita i osjećaja gladi


Zanimljivo je da ljute paprike smanjuju osjećaj gladi i pomažu vam da duže budete siti. Kapsaicin utječe na proizvodnju hormona gladi, grelina. Tako smanjuje želju za hranom i pomaže vam da manje jedete i lakše kontrolirate svoju težinu.

Regulira razinu krvnog tlaka


Osobe koje boluju od povišenog krvnog tlaka mogu smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova ako povećaju unos kajenskog papra.

Potiče rad probavnog sustava


Istraživanja su pokazala da kajenski papar može potaknuti rad probavnog sustava, a naročito učinkovitim se pokazao u ublažavanju plinova, žgaravice i grčeva na području abdomena.

Smanjuje rizik od nastanka raka


Glavni aktivni sastojak kajenskog papra, kapsaicin, ima moćno antikancerogeno djelovanje.

Ublažava bol


Kapsaicin je vrlo moćno sredstvo za ublaživanje boli kada se nanosi u obliku kreme za kožu. On utječe na smanjivanje proizvodnje hormona koji u mozak šalje signale za bol. Bez tog hormona nema ni osjećaja boli. Krema s kapsaicinom nije namijenjena za otvorene rane ili ispucanu kožu. Preporučuje se za glavobolju i bolove: u zglobovima i mišićima,nakon operacije. Ne preporučuje se da proizvode koji sadrže kapsaicin dajete djeci mlađoj od dvije godine.

Nekoliko ideja za korištenje kajenskog papra: 

Mrvica ovog začina savršeno se slaže s povrćem koji možete zapeći u pećnici ili ispirjati. Nećete pogriješiti i ako dodate malo kajenskog papra u salatni umak.