Broj artikala:0 kom
Iznos: KM
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Maca - pametna biljka
15.01.2015

Maca (Lepidium meyenii) je biljka porijeklom iz područja Anda, teritorija današnje Bolivije i Perua, a raste na visini između 2400 i 4400 metara. Prema legendi, Inke su davale svojim ratnicima prah korijena mace kako bi povećali njihovu snagu i izdržljivost.

 

Već je dugo na popisu prirodnih afrodizijaka te je nakon brojnih istraživanja prozvana prirodnom Viagrom. Dobro utječe na proizvodnju spermija i djelotvorna je kod poremećaja erekcije, ali to nisu jedine njene dobre strane.

 

Redovito unošenje praha korijena mace ženama pomaže u održavanju hormonalne ravnoteže. Pomaže kod problema s bolovima tijekom menstruacije, a vrlo je efikasna i kod menopauze, jer ublažava sve njene simptome (valovi vrućine i promjene raspoloženja).

 

Danas sve više parova vodi bitku s neplodnošću. Nakon ponekad neuspješnih tretmana tradicionalne medicine, okrenu se onoj alternativnoj i tada alternativni liječnici preporučuju macu. Uz sve to, maca je bogatija kalcijem od mlijeka pa je odlična za kosti i zube te pomaže u borbi protiv osteoporoze.

 

1-3 čajne žličice praha dnevno ubacite u vodu, čaj ili sok, popijte i osjećate se bolje u svojoj koži, ali i u svome krevetu.

 

ZA ŽENE: PMS, neredovita menstruacija, menopauza, plodnost, policistični jajnici, energija

 

ZA MUŠKARCE: potencija, pokretljivost i broj spermatozoida,andropauza, problemi sa prostatom, plodnost, energija

 

* Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama kao i osoba koje imaju problema sa štitnjačom i tlakom.

 

Redovita upotreba mace potpomaže imunološkom sustavu i povećava otpornost na tjelesne i mentalne poteškoće, a njena sposobnost prepoznavanja potreba svakog pojedinačnog organizma donijela joj je nadimak „pametna biljka

 

Na primjer, ako neki organizam proizvodi premalo određenog hormona, maca će podići njegovu proizvodnju. Suprotno, ako je određenog hormona previše, maca će usporiti njegovo stvaranje.

Korijen mace u sebi sadrži vitamine B1, B2, B12 i C, alkaloide, mikro i makro nutrijente, ugljikohidrate, bjelančevine, vlakna, masne kiseline, fruktozu, škrob, tanin natrij, kalij, kalcij, bakar, cink, željezo, mangan, silicij i magnezij.