Broj artikala:0 kom
Iznos: KM
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Organsko laneno ulje hladno prešano
24.10.2017

Ekološko laneno ulje dobiveno je mehaničkim postupkom hladnog prešanja te su mu tako sačuvane sve vrijedne karakteristike. Ima jedva osjetan miris i blagi orašasti okus. Laneno ulje ima idealan omjer omega 3 i omega 6 masnih kiselina za koje znamo da održavaju zdravlje srca i krvnožilnog sustava. Korištenje lanenog ulja u prehrani održava zdravlje debelog crijeva. Zbog velikog izvora vlakana smanjuje mogućnost pojave zatvora. Posjeduje i antikancerogena svojstva, jača imunitet i bogat je masnoćama kvalitetnim za izgradnju mozga pa ga je poželjno koristiti i za vrijeme trudnoće.


Laneno ulje važan je regulator ženskih hormona. Preporučuje se ženama svake dobi jer je moguće umanjiti i predmenstrualni sindrom i simptome menopauze. Stabilizira šećer u krvi i samim tim potpomaže i gubitak kilograma. Ima duplo više omega 3 masnih kiselina od ribljeg ulja što ga svrstava u najbogatiji biljni izvor omega 3 masnih kiselina. Laneno ulje vrlo je efikasno i pri korištenju za vanjsku primjenu, nanošenjem na kožu. Koristi se za zacjeljivanje ožiljaka (ne nanositi na otvorene rane), kod opeklina, upala, ekcema, psorijaze, kožnih osipa. Vrlo je korisno i kod suhe i ljuskave kože.


Jedina mana mu je što je kvarljivo tj. postaje užeglo već nakon 6 tjedana ako se dobro ne čuva. Nakon otvaranja ulje je potrebno čuvati u hladnjaku te dobro zatvoreno zbog toga što ima sklonost oksidaciji. U slučaju kvarenja, laneno ulje postaje neugodnog okusa i oštrog mirisa. U svakom slučaju lako možete prepoznati ukoliko nešto nije u redu.
Ne preporučuje se koristiti ga za kuhanje budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama te se njegove korisne masne kiseline tada raspadaju na štetne tvari. Najbolje ga je upotrijebiti svježe kao dodatak salatama, preljevima, frapeima, krem juhama ili svježem siru. Preporučena dnevna doza unosa je 1-3 velike žlice. Ova količina ne bi se trebala prekoračiti.


Ukoliko uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi ili ste trudnica ili dojilja, prije uzimanja lanenog ulja savjetujte se sa svojim liječnikom.
Ublažava upale povezane s gihtom, lupusom i fibrocističnim grudima. Omega-3 masne kiseline ublažavaju i ograničavaju upalne reakcije povezane s ovim zdravstvenim stanjima. U slučajevima lupusa, laneno ulje ne samo da smanjuje upalu u zglobovima, na koži i u bubrezima, već i snižava razinu kolesterola koja može poduprijeti razvoj bolesti.


Uzimanje lanenog ulja za giht može smanjiti česte, nagle i jake bolove u zglobovima te otekline koja su simptom ovog stanja. Osim toga, sposobnost omega-3 masnih kiselina za apsorpciju joda, mineral koji često nedostaje u organizmu žena koje imaju fibrocistične grudi, čini laneno ulje potencijalno vrijednim lijekom za to često bolno stanje.

Jednostavan i ukusan, a iznimno zdrav obrok možete pripremiti tako da laneno ulje umiješate u svježi kravlji sir, a tome se može dodati i malo čili papričice. Potrebno je dobro izmiješati sve sastojke, tako da se u potpunosti prožmu. Ovaj recept preporučuje se za održavanje idealne tjelesne težine i dobrog zdravlja.

Održava kosu i nokte zdravima


Omega-3 masne kiseline u lanenom ulju pridonose zdravom rastu kose. Problemi s kosom uzrokovani psorijazom ili ekcemom na vlasištu mogu se liječiti lanenim uljem. Isto tako, esencijalne masne kiseline u ulju će dobro djelovati na suhe i lomljive nokte te ih zaštiti od pucanja ili listanja.