Broj artikala:0 kom
Iznos: KM
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Psyillium - čudesni prah
21.08.2014

Što je točno psyllium?
Psyllium ljuskice su u biti sjemenke biljke Plantago ovata, podrijetlom iz Indije. Glavna im je osobina higroskopnost - nakupljanje vode i bubrenje. To su neprobavljivi listići i odličan izvor topivih vlakana. 100 g psylliuma ima 350 kcal samo iz ugljikohidrata od kojih je oko 71 g vlakana. Ne sadrži niti proteine niti masti.

Utjecaj na organizam
Topiva vlakna u psyllium ljuskicama mogu pomoći kod snižavanja kolesterola, u regulaciji probave (kako kod dijareje tako i kod zatvora), kod sindroma iritabilnog crijeva, hemoroida i ostalih probavnih smetnji. Kod nekih od problema studije su pokazale čvrste dokaze, neke druge pak treba dodatno istražiti:

Rak debelog crijeva - iako je bilo ideja da vlakna mogu pomoći u sprječavanju raka debelog crijeva, kasnije studije nisu to kvalitetno uspjele potvrditi.

Konstipacija - psyllium djeluje kao blagi laksativ. U probavnom sustavu bubri i potiče peristaltiku crijeva, a time i pražnjenje.

Dijabetes - postoji mogućnost da dijeta bogata vlaknima pomaže u snižavanju razine šećera u krvi. Ipak potrebni su dodatni dokazi.

Dijareja - može pomoći kod blage dijareje. Radi svog svojstva nakupljanja vode pomaže da stolica očvrsne i uspori prolazak kroz probavni trakt.

Srčane bolesti - topiva vlakna u prehrani se povezuju s manjom količinom triglicerida i shodno tome smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Sindrom iritabilnog crijeva - u nekim slučajevima može pomoći. Međutim treba pristupiti s oprezom.

Debljina - kao rezultat bubrenja, psyllium može pomoću u osjećaju sitosti i na taj način navesti osobu da unosi manje hrane.

 

                                                               Preuzeto sa Fitness.com