Broj artikala:0 kom
Iznos: KM
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Rajčica - izvor vitamina i zdravlja
15.09.2014

Ta čudesna namirnica izvor je raznih vitamina. 

Prepuna je vitamina C koji je ključan za jačanje imuniteta. Sadrži i znatne količine vitamina B te vitamina E i K. Bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem ali posebno željezom.

Potiče stvaranje karnitina – jako je dobra za mršavljenje.

Rajčica je jedna od rijetkih namirnica koja svojom preradom ne gubi nutritivne vrijednosti bilo da je riječ o kuhanju ili sušenju ili pasiranju.

Pored svega toga prepuna je i drugih hranjivih tvari poput Beta Karotena te Luteina i Zeaksantina koji se često naziva „vitamin za oči“.

Rajčica kao lijek

Likopen (antioksidans koji daje rajčici crvenu boju) štiti od srčanog udara, kardiovaskularnih bolesti, demencije i raka te blagotvorno djeluje na prostatu.

Rajčica potiče izlučivanje suvišne vode iz organizma te se preporučuje kod reume, gihta, kamenca u bubrezima, mjehuru i žučnoj vrećici.

Znanstveno je dokazano da je udio flavonoida za 97% veći u organski uzgojenoj rajčici nego u plodu koji se uzgaja na konvencionalan način.

Rajčica narezana na ploške dobro je sredstvo za njegu masne kože, narezani plodovi odlični su za obloge kao prva pomoć kod opeklina.