Broj artikala:4 kom
Iznos:54,60 KM
završi kupovinu >>
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Šecer kokosovog cvijeta
11.03.2014

Vrijedan izvor vitamina i minerala

Prirodni je zasladivac ugodnog slatkastog okusa koji podsjeca na karamele. Buduci da ima nizak glikemijski indeks cesto se preporucuje dijabeticarima i osobama na redukcijskim dijetama.

Šecer kokosovog cvijeta takoder sadrži vrijednu kombinaciju minerala poput kalija, magnezija, cinka i željeza. Posebno je cijenjen jer sadrži cak cetiri puta više magnezija i deset puta više cinka od nerafiniranog smedeg šecera od šecerne trske.
Osim bogatog mineralnog sastava, vrijedan je izvor vitamina, posebice vitamina B1, B2, B3 i B6. Šecer kokosove palme koristi se kao zdravija alternativa konvencionalnom šeceru, za zasladivanje raznih napitaka kao i za pripremu slastica ili kao dodatak kašama ili vocnim salatama.
Kako se ponaša u kavi?
Vrlo brzo se otapa u kavi i ne ostaje na dnu šalice, kao što je cest slucaj s primjerice smedim i bijelim šecerom. Kao i s ostalim alternativnim prirodnim sladilima, potrebno je samo nekoliko dana kako bi se privikli na novi okus kave. Tijekom ispijanja kave, u ustima ostaje lagan trag 'zapecene karamele', koji se nekoliko minuta nakon konzumiranja neutralizira.
Usporedba sa stevijom
U usporedbi sa sve popularnijom stevijom, kava s kokosovim šecerom je nekako 'lakša'. Dok stevija preuzima okus u kavi (što je cesto slucaj s kavom koja ima slabiju aromu), šecer od kokosa u manjim kolicinama gotovo uopce ne mijenja okus. Za one koji vole piti sladu kavu, bit ce potrebno staviti barem tri žlicice. Zakljucak je dakle kako u malim dozama ovaj šecer nece znacajno promijeniti okus tvog najdražeg napitka, a možeš ga iskoristiti i u pripremi kolaca i slastica.
Još neke primjene šecera kokosovog cvijeta
Ako cete koristiti šecer kokosove palme za kolace, racunajte kako 100 grama ovog šecera mijenja 100 grama bijelog ili smedeg šecera. Posebno je upotrebljiv za spravljanje kineskih i tajlandskih jela u kojima se traži kombinacija slatkog i kiselog ili slatkog i ljutog okusa. Koristan je i u izradi kozmetike u kucnoj radinosti, dodan u peelinge temeljito cisti površinski sloj kože i uklanja odumrle stanice.