Broj artikala:0 kom
Iznos: KM
Image
Image
Image
Image
Image
Image
ZAMJENA ZA KAVU
21.08.2017

ZAMJENE ZA KAVU

Zamjene za kavu, uz pomoć današnjeg sve boljeg i sve bržeg otkrića novih namirnica i super dodataka prehrani, nikad nisu bile lakše. Postoje alternativne i puno zdravije zamjene koje vam mogu davati osjećaj budnosti, ali i nove okuse te boljitak za vaš organizram.
Upoznajte četiri fantastične zamjene za kavu!
Maca prah za snagu i libido
Maca je otporna korjenasta biljka podrijetlom iz Južne Amerike koja je zbog svojih svojstava poznata i kao ginseng s Anda. Jedna je od najsnažnijih namirnica na svijetu, a zbog velike popularnosti i golemog interesa smatram je top biljkom ovog desetljeća. Prema legendi, Inke su svojim ratnicima davale prah korijena mace da bi povećali njihovu snagu i izdržljivost. Kada bi bitka završila, uskratili bi im macu zbog toga što ona snažno pojačava libido.
Redovito konzumiranje mace pogoduje imunološkom sustavu i povećava otpornost na tjelesne i mentalne poteškoće. Njezina sposobnost „prepoznavanja“ potreba svakog pojedinačnog organizma priskrbila joj je nadimak pametna biljka ili kako se to u znanstvenoj terminologiji naziva adaptogena biljka. Kako ima orašasto-gorkast okus, maca može zadovoljiti svako nepce željno okusa kave, a po načinu primjene vrlo je slična guarani.
Koristi se jedna do tri čajne žlice dnevno sa sokom, vodom ili u kombinaciji sa smoothiejem, a važno je započeti s manjom dozom pa je postupno povećavati jer na macu svaki organizam drugačije reagira.
Donosimo vam odličan recept za napitak s macom koji bez imalo problema može gurnuti kavu s trona vaših najdražih pića.
Potrebni sastojci:
2,5 dcl bademovog mlijeka
1 žličica mace
1 žlica kakaa
1 žličica meda
Prstohvat cimeta
Priprema: Sve sastojke ubacite u blender i „blendajte“ 30-ak sekundi. Najbolje je piti odmah dok još ima pjenice od miksanja. Uživajte!
Guarana- kava za Amazonke i Amazonce
Guarana je zimzelena biljka koja uspijeva jedino u bujnim amazonskim kišnim šumama. Brazilski domoroci od djetinjstva je konzumiraju u malim količinama, zajedno s majčinim mlijekom, te je ona sastavni dio njihove prehrane. Prah radi se od guarane- grmolike biljke s crvenim plodovima koji rastu u grozdovima koju domoroci već stoljećima nazivaju eliksirom dugog života. Oni, naime, smatraju kako je guarana hrana i lijek koji ljude čini jakima i otpornima do poodmakle dobi, a ženama daje baršunastu kožu bez bora i celulita. Nutritivni sastav guarane zapravo najbolje govori o kako se zdravoj biljci radi. Sadrži fitokemikalije kao što su teobromin, tanin i katehin. Teobromin je sastojak koji uvelike pomaže sagorijevanju masti i zato je guarana vrlo čest sastojak u raznim pripravcima za mršavljenje. Isto tako čisti crijeva što je odlično za ljude koji se bore s crijevnim poremećajima, a uz to služi i kao diuretik, lijek za prevenciju nastanka krvnih ugrušaka pa čak i karcinoma, a pozitivno utječe i na seksualnu želju kod oba spola.
Guaranina djelatna komponenta, alkaloid guaranin, gotovo je identična kofeinu, ali se mnogo sporije apsorbira u krvotok i zbog toga daje dulji, ravnomjerniji i ugodniji osjećaj, uz izostanak negativnih učinaka svojstvenih kavi, kao što su lupanje srca ili ubrzan puls. Guarana povećava razinu energije i tjelesne izdržljivosti, održava budnost, poboljšava pamćenje, cirkulaciju krvi, stimulira metabolizam i djeluje kao antioksidans.
Preporučena dnevna količina je 1/2 čajne žlice (1 do 2 grama) u soku, vodi ili frapeu i to samo jednom dnevno. Započnite je konzumirati u manjoj dozi.
Pravi zeleni čaj
U pravom zelenom čaju (naglasak je na „pravi“, jer kupovni čajevi iz filtera od 10-20 kuna nisu pravi i potpuno organski) ima 30% manje kofeina nego u kavi. Kofein u kavi rastvara se već u želucu, dok onaj iz čaja najvećim dijelom razgrađuje crijevni sok. Tanini čaja djeluju na sporije primanje kofeina, pa dok kofein iz kave u krvotok stiže naglo, taj proces s čajem teče mirnije. Naime, djelovanje kofeina iz kave dostiže vrhunac za 5 do 10 minuta, a nestaje za 30 minuta, dok kod čaja dostiže vrhunac nakon 40 minuta i nestaje nakon 70 minuta.
Kako postoje crni i zeleni čajevi, često nastaje zabuna o podrijetlu tih vrsta. Osnovna razlika između crnog i zelenog čaja je u tome što crni čajevi nastaju izlaganjem zelenih listova oksidaciji i fermentaciji, što uzrokuje njihovu tamniju boju, dok zeleni čaj ne smije fermentirati. No i crni i zeleni čaj dobivaju se od iste biljke. Kupujte skuplje varijante čaja, s oznakom organskog uzgoja i pakirane u neprozirnu ambalažu te prvenstveno sencha, hojicha ili genmaicha zeleni čaj u specijaliziranim trgovinama. U zelenom čaju dnevno možete uživati u količini u kojoj želite.

Sirovi kakao za lakši dan
Sirova zrna kakaa imaju jedan od najvećih antioksidacijskih potencijala, bogata su flavonoidima, a posebna vrsta flavonoida, epikatehin, štiti stanice mozga od oštećenja. Zrna, također, sprečavaju vezivanje viška masnoće te potpomažu regulaciju krvnog tlaka.
Kakao je bogat mineralima, a posebno je poznat kao superioran izvor magnezija, jednog od alkalnih minerala koji ima pozitivan učinak na rad srca, snižava krvni tlak, stimulira rad mozga, pomaže probavnom sustavu (kao laksativ) u izbacivanju otrovnih tvari iz tijela. Važan je i za razvoj zdravih i jakih kostiju te ublažava ili uklanja grčeve, što je vjerojatno primaran razlog zašto žene žude za čokoladom tijekom menstruacijskog ciklusa.

 

Izvor: tvornicazdravehrane.com