Broj artikala:0 kom
Iznos: KM
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Zobene pahuljice - zdrava hrana
22.01.2015

Beta-glukan i prednosti za zdravlje

Zobene pahuljice su izvrstan izvor dijetalnih vlakana (sadrže 55% topivih i 45% netopivih vlakana). Topiva vlakna u zobi, poznata kao beta-glukan, su odgovorna za njihovu dobru prehrambenu vrijednost.

Beta-glukan je vrsta polisaharida koja dokazano pomaže smanjiti razinu kolesterola i uvelike smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Beta-glukan stimulira imunološki sustav, pa tijelo postaje otporno na različite bakterije.

Tu su također istraživanja gdje znanstvenici pokušavaju dokazati da beta-glukan stimulira tijelo da samo uništava stanice raka. Beta-glukan smanjuje razinu triglicerida i lošeg (LDL) kolesterola.

Zobene pahuljice također imaju vrlo nizak glikemijski indeks, što znači da je njihov utjecaj na razinu šećera u krvi minimalan. Beta-glukan također ima pozitivan učinak na pacijente s dijabetesom tipa 2, jer održava stabilnu razinu šećera u krvi.

Zobene pahuljice sadrže avenantramid, polifenolni antioksidans, koji djeluje protuupalno i održava zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Nutritivna vrijednost

100 g zobenih pahuljica sadrži 66 g ugljikohidrata (od kojih je više od 10 g dijetalnih vlakana), 14 g proteina i 7 g masti. Zobene pahuljice sadrže i fosfor, selen, kalij, mangan, željezo, kalcij, cink i bakar. Od vitamina sadrže vitamine B kompleksa i vitamin A.

Zobene pahuljice i mršavljenje

Ova tema je uvijek popularna, ali za razliku od raznih dijeta, konzumiranje zobenih pahuljica vam neće naštetiti zdravlju.

U zadnje vrijeme, zobene pahuljice se povezuju s gubitkom viška kilograma. Bogate su proteinima i prehrambenim vlaknima, zbog kojih ćete duže vrijeme ostati siti. Zobene pahuljice su odlična hrana ako želite izbjeći neželjenu potrebu za nezdravom hranom.

Zobene pahuljice sadrže vitamin A, vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin) i vitamin B6. Zbog visokog sadržaja vitamina B-kompleksa, zobene pahuljice će vam dati puno energije. Vitamini B-kompleksa, također pomažu u održavanju mišićnog tonusa, odgovorni su za nesmetano funkcioniranje živčanog sustava, dobri su za probavu, a osim toga pozitivno djeluju na kosu, jetru i oči.

Kada kupujete zobene pahuljice, pobrinite se da izaberete one bez ikakvih mogućih dodataka koji su najčešće u obliku šećera. Kako bi zasladili svoje zobene pahuljice, dodajte im svježe ili suho voće, te med ili javorov sirup.

 

Izvor:kiwi.hr