Cvjetni prah (pčelinji polen)

Cvjetni prah (pčelinji polen)

0 out of 5

18.30KM

Dobrobiti cvjetnog praha za zdravlje

Zbog toliko hranjivih tvari koje cvjetni prah ima u sebi, ne iznenađuje činjenica da je nepresušni izvor zdravlja.

Potiče nastajanje bijelih i crvenih krvnih stanica, štiti od srčanih aritmija i krvnih ugrušaka, čuva mozak i živce, vraća koncentraciju i pamćenje, ublažava starenje, poboljšava raspoloženje i još mnogo toga.

Availability: Nema na zalihi Kategorije: ,

Opis

Cvjetni prah, poznat kao polen ili peludna zrnca,  jedinstveni je dar prirode! Sadrži optimalno uravnotežen omjer vrijednih prirodnih sastojaka neophodnih za dobro zdravlje i vitalnost te ga s pravom nazivamo ‘super hranom’. Pčelinji polen nutritivna je riznica zdravlja, prepun je vitamina, minerala i antioksidansa, koji prema recentnim znanstvenim istraživanja, preveniraju nastanak brojnih bolesti, uključujući i rak.

Pčelinji polen je mješavina cvjetnog polena, nektara, enzima, meda, voska i pčelinjih izlučevina. Medonosne pčele koje traže hranu skupljaju pelud s biljaka i prenose ga u košnicu, gdje se pohranjuje i koristi kao hrana za zajednicu. Pčelinji polen ne treba brkati s drugim pčelinjim proizvodima kao što su med, matična mliječ ili saće.

Pčelinji polen ima impresivan nutritivni profil. Sadrži više od 250 biološki aktivnih tvari, uključujući proteine, ugljikohidrate, lipide, masne kiseline, vitamine, minerale, enzime i antioksidanse. Granule pčelinjeg polena sastoje se od otprilike:

  • Ugljikohidrati: 40%
  • Proteini: 35%
  • Voda: 4–10%
  • Masti: 5%
  • Ostale tvari: 5–15%

Potonja kategorija uključuje vitamine, minerale i antioksidanse. Međutim, nutritivni sadržaj polena ovisi o biljnom izvoru i sezoni sakupljanja. Na primjer, studije su pokazale da pčelinji polen sakupljen s biljaka bora ima približno 7% proteina, dok pelud sakupljen s palme datulje sadrži oko 35% proteina.  Osim toga, polen sakupljen tijekom proljeća ima znatno drugačiji sastav aminokiselina od polena sakupljenog tijekom ljeta.

Pčelinji polen sadrži širok spektar antioksidansa, među kojima su flavonoidi, karotenoidi, kvercetin, kaempferol i glutation.  Antioksidansi štite vaše tijelo od potencijalno štetnih molekula koje se nazivaju slobodni radikali. Oštećenja prouzročena slobodnim radikalima povezana su s nastankom kroničnih bolesti poput raka i dijabetesa tipa 2.

Studije iz epruvete, na životinjama i neke studije na ljudima pokazale su da antioksidansi iz polena mogu smanjiti kroničnu upalu, eliminirati štetne bakterije, boriti se protiv infekcija te rasta i širenja tumora. Međutim, sadržaj antioksidansa u pčelinjem polenu također ovisi o biljnom izvoru. Osim ako biljni izvor nije izričito naveden na naljepnici, može biti teško odrediti odakle je došao vaš pčelinji polen.

 

Izvor www.tvornicazdravehrane.com

je dodan u vašu košaricu:
Naplata