Protein konoplje 500g BIOfan GF
30.20KM
Konoplja u prahu je bogata vlaknima, a prema brojnim istraživanjima, mnogo ljudi ne unosi dovoljno vlakana. Ljudi ne mogu probaviti dijetalna vlakna te ona služe kao poticaj radu crijevnih mišića.
Mogu smanjiti i koncentraciju glukoze i kolesterola u krvi jer ometaju njihovu apsorpciju iz hrane.
Vlakna ne samo da su zdrava za probavni sustav, već ona također daju osjećaj sitosti što smanjuje apetit.
- Description
Description
Proteini konoplje u prahu su odnedavno jako popularni i svugdje dostupni, a služe kao vrijedan izvor proteina i dijetalnih vlakana. Proteinski dodaci su najčešće korisni sportašima, veganima i vegetarijancima, ali i svima koji žele povećati unos proteina.
S obzirom na to da proteini konoplje ne sadrže gluten pogodni su i za osobe koje su intolerantne na gluten.
Proteini konoplje u prahu, osim što obiluju proteinima, imaju i brojne druge zdravstvene prednosti. Čitajte dalje i saznajte koje su!
Proteini konoplje – što su?
Proteini konoplje u prahu se dobivaju iz biljke konoplje, koja je jedna od najstarijih biljaka na zemlji. Smatra se da je nastala u središnjoj Aziji, te je bila korištena još od kamenog doba od strane raznih kultura kao što su Indijanci, Sumerani, Perzijanci, Egipćani i ljudi iz plemena Srednje Amerike.
Sjemenke biljke konoplje se prešaju i tako nastaje prah koji, između ostalog, sadrži i proteine konoplje. Prah konoplje sadrži sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline.
Prah konoplje ne sadrži gluten pa je idealan izbor za one koji ne konzumiraju gluten.
Prah sjemenki konoplje je izvor:
- bjelančevina,
- vitamina, osobito vitamina E,
- minerala – magnezija, kalija, kalcija, željeza, mangana, cinka,
- vlakana,
- omega 3 masnih kiselinama.
Međutim, stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode da su znanstvena istraživanja oko sadržaja aminokiselina u prahu konoplje podijeljena.
Neka istraživanja pokazuju da prah konoplje ima sličan sastav proteina kao jaja ili soja, a druga pokazuju da je dosta siromašan aminokiselinom lizinom.
Također, 30 grama praha konoplje sadrži manje proteina nego ista količina proteina soje ili graška.
Proteini konoplje – zdravstvene prednosti
Proteini, odnosno njihove građevne jedinice aminokiseline, služe za mnoge funkcije u tijelu. Između ostalog, sudjeluju u popravljanju i rastu mišića, posebno nakon intenzivnog treniranja.
U nastavku donosimo pregled najbitnijih prednosti proteina konoplje.
Proteini konoplje su bogati vlaknima
Konoplja u prahu je bogata vlaknima, a prema brojnim istraživanjima, mnogo ljudi ne unosi dovoljno vlakana. Ljudi ne mogu probaviti dijetalna vlakna te ona služe kao poticaj radu crijevnih mišića.
Mogu smanjiti i koncentraciju glukoze i kolesterola u krvi jer ometaju njihovu apsorpciju iz hrane.
Vlakna ne samo da su zdrava za probavni sustav, već ona također daju osjećaj sitosti što smanjuje apetit.
Vjeruje se kako adekvatan unos vlakana također može spriječiti kronične bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i neke vrste raka.
Protein konoplje smanjuje krvni tlak i razinu kolesterola
Konoplja u prahu sadrži velike količine magnezija koji je izuzetno bitan za pravilan rad mišića, pa tako i srca.
Finski istraživači su, u radu objavljenom 2018. godine u časopisu Plant Foods for Human Nutrition, objavili kako sjemenke konoplje sadrže najveću količinu magnezija u usporedbi s kvinojom, lanenim sjemenkama, uljanom repicom, bobom i heljdom.
Proteini konoplje sadrže i gama-linolensku kiselinu, koja može znatno smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.
Istraživanja pokazuju kako gama – linolenska kiselina može pomoći u smanjenju lošeg kolesterola, a da istovremeno povećava razinu dobrog kolesterola.
Protein konoplje poboljšava imunitet
Konoplja u prahu ima iznimno visoke koncentracije alfa, beta i gama globulina koje potiču rad našeg imunološkog sustava te pomažu u održavanju snage i zdravlja našeg tijela.