Čaj sena list 40g

Čaj sena list 40g

0 out of 5

3.70KM

Čaj od sene potiče crijevne kontrakcije, a time i probavu. On prirodno sprječava lijenost crijeva i zatvor. Osim zrelih i osušenih listova, kao laksativ se može koristiti i plod sene. Plod je nalik na mahunu i sadrži manje aktivnih sastojaka.

Availability: 2 na zalihi Kategorije: ,

Opis

Sena prirodno raste u Africi i Aziji, a kod nas se kao dodatak prehrani može se naći u obliku kapsula, tableta, čaja i tinkture. Ona sadrži spojeve koji djeluju na kontrakciju crijeva, a to su:

  • glikozidi,
  • flavonoidi,
  • sluzi,
  • šećer,
  • smole,
  • derivati antrakinona.

Kao općeprihvaćeni laksativ koristi se i u medicini za čišćenje crijeva prije kolonoskopije te kao tretman za sindrom iritabilnog crijeva i hemeroide. Međutim, pozitivno djelovanje na hemoroide nije znanstveno dokazano.

Sena također ima antiparazitna i protuupalna svojstva. Sena nalazi svoju primjenu i u programima za mršavljenje, ali nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi poduprli tu upotrebu.

Iako nije preporučljiva za dugotrajnu upotrebu, znanstvena istraživanja su pokazala da sena ne pridonosi razvoju raka debelog crijeva.

Postoje indikacije da djeluje antioksidativno i citotoksično na leukemične stanice, kao što je dokazalo istraživanje brazilskih znanstvenika, objavljeno 2016. godine u časopisu Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

Čaj od sene – priprema

Najširu primjenu ima čaj od sene. No, ako ga namjeravate piti, izbjegavajte vrećice čaja od sene, jer one mogu sadržavati previše ili premalo biljke.

Kada je u pitanju biljka snažnog djelovanja, važno je kontrolirati dozu. Za jednu šalicu čaja potrebno vam je od pola do 2 grama zdrobljenog seninog lišća.

Pripremite čaj od sene ovako:

  1. Prah od listova sene prelijte vrućom (ne kipućom) vodom i ostavite da stoji 10 minuta.
  2. Drugi način pripreme čaja je dugotrajniji, ali blaže djeluje na organizam. On uključuje namakanje sene u hladnoj vodi 12 sati.

 

je dodan u vašu košaricu:
Naplata