Pir (spelta) oljušteni 450g Biofan
5.50KM
Pir jača imunološki sustav čemu znatno pridonosi i njegovo protuupalno djelovanje.
Bogatstvo vitamina i minerala poboljšava imunitet – osobito bakar, cink, mangan i željezo.
Pir ima povoljan utjecaj na probavu.
Poboljšava rad crijeva i općenito dobro djeluje na probavni sustav.
Pir smanjuje opasnost od nastanka dijabetesa.
To je zato što cjelovita zrna pira zbog složenih ugljikohidrata i vlakana imaju niži glikemijski indeks.
Integralni pir zbog vlakana daje osjećaj dulje sitosti, a glukoza postupno ulazi u krvotok i ne uzrokuje naglo povećanje razine šećera u krvi.
Dobra je zamjena za namirnice višeg glikemijskog indeksa (pšenica, griz, proizvodi od bijelog brašna, krumpir, riža).
- Description
Description
100% organski certificirani uzgoj.
Za prehranu se najčešće koristi oljušteno zrno, brašno, pahuljice i klice pira.
Pir sadrži vitamine B kompleksa (najviše vitamina B3 te B1, B2, B3, B6 i B9) i ponešto vitamina E.
U 100 g sirovog pira nalazi se 14,6 g proteina sastavljenih od vrijednih aminokiselina.
Pir sadrži dvostruko više vitamina K od pšenice.
Od minerala sadrži mangan, fosfor, magnezij, cink i željezo te ponešto kalija, kalcija, natrija te cinka, bakra i selena.
Udio glutena je mali pa je pir lakše probavljiv od pšenice.
Stoga se posebno preporučuje djeci, bolesnicima i starijim osobama.
Smatra se da se procesom mljevenja u brašno ili prešanja u pahuljice gubi dio vitamina i minerala, no ipak znatno manje nego što je to slučaj kod drugih žitarica.
Brojne su ljekovite dobrobiti koje pir donosi za organizam.