Brašno heljde puder 500g BIOfan GF
7.20KM
Heljda brašno je odličan izbor za one koji žele poboljšati svoje zdravlje. Ovo brašno je bez glutena, što ga čini prikladnim za osobe koje imaju intoleranciju na gluten ili žele izbjeći gluten u svojoj prehrani. Osim toga, heljda brašno je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima.
Jedna od značajnih zdravstvenih prednosti heljda brašna je njegovo pozitivno djelovanje na kardiovaskularno zdravlje. Prehrana bogata heljdinim brašnom pokazala je pozitivno djelovanje na snižavanje rizika od visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka. Također, heljda brašno smanjuje rizik od srčanih bolesti i može pomoći u održavanju zdravog srca.
Heljda brašno također ima ljekovita svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv raka. Istraživanja su pokazala da heljda sadrži spojeve koji mogu pomoći u smanjenju rizika od raka. Osim toga, heljda brašno može poboljšati imunološki sustav i pomoći u borbi protiv bolesti.
Osim svojih zdravstvenih prednosti, heljda brašno može pomoći u održavanju energije i smanjenju umora. Heljda brašno je bogato rutinom, flavonoidom koji može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi i smanjenju umora.
- Opis
Opis
Zašto heljdino brašno? Razloga je mnogo!
Heljdino brašno je jako važno za naše zdravlje! Iako je bogato ugljikohidratima, brašno od heljde lako je probavljivo, ne podiže nivo glukoze u krvi pa je pogodna, kako za osobe s poremećenom probavom, tako i za dijabetičare. Također, tko je alergičan na gluten, slobodno može koristiti heljdino brašno!
Heljda je bogata dijetalnim vlaknima, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, bogata je flavonoidima, posebice rutinom. Otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol, održava zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjuje rizik od raka.
Brašno od heljde također je i nutritivno vrlo jako. Heljdino brašno jednostavno je za koristiti što je za današnju užurbanu svakodnevnicu svakako plus. Često se koristi i kao dodatak drugim vrstama brašna. Peciva i palačinke od takve mješavine imaju nježnu strukturu i ukus maslaca, a i nutritivno su “pojačani”.
U 100 grama heljde nalazi se 343 kcal. Proteini iz heljde imaju visoku biološku vrijednost što znači da ih organizam u visokom postotku može iskoristiti. Za to zasluge preuzima aminokiselina lizin koju heljda sadrži, a koja poboljšava biodostupnost heljde.
Od makronutrijenata heljda sadrži 3,4 grama masti, 71,5 grama ugljikohidrata i 13,2 grama proteina u 100 grama.
Heljda je jako bogata manganom te bogata željezom, bakrom, magnezijem, vlaknima i fosforom. Također, heljda sadrži dva flavonoida sa značajnim pozitivnim utjecajem na ljudsko zdravlje: rutin i kvercetin.
Pozitivna djelovanja heljdinog brašna
Prehrana bogata heljdinim brašnom pokazala je pozitivno djelovanje na snižavanje rizika od visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka.
Ovaj pozitivan utjecaj može se pripisati flavonoidima koje nalazimo u heljdi, posebno rutinu. Flavonoidi su fitonutrijenti koji štite od bolesti produljenjem djelovanja vitamina C te djelovanjem kao antioksidansi. Pomažu u održavanju cirkulacije, sprječavaju zgrušavanje trombocita te štite LDL kolesterol od oksidacije slobodnih radikala u potencijalno štetne okside kolesterola.
Dodatno, heljdino brašno je dobar izvor magnezija, a ovaj mineral doprinosi opuštanju krvnih žila, poboljšanju cirkulacije i dopremanju nutrijenata, dok snižava krvni tlak što je idealna kombinacija za zdrav kardiovaskularni sustav.
Od heljdinog brašna mogu se pripremati ukusna peciva, kruh, palačinke, muffini. Samo neka vam radi mašta!