Ječam oljušteni 500g
4.50KM
Sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E i veće količine vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama). Od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Ujedno, vitamin B5 može pomoći kod zacjeljivanja rana i ublažavanja simptoma reumatoidnog artritisa.
- Opis
Opis
Toliko poznatih činjenica o ječmu, a na jelovnicima vrlo rijetko! Zato je došlo vrijeme da upoznate ječam i to u njegovom najboljem svijetlu.
Ječam je bez sumnje žitarica koju bismo trebali konzumirati svakodnevno. Zahvaljujući hranjivim nutrijentima koje sadrži, ječam kao lijek učinkovito pomaže kod mnogih zdravstvenih problema i bolesti.
U 100 g ječma nalazi se 354 kalorije te obiluje nezasićenim masnim kiselinama.
Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu, što ga čini pogodnim za prehranu vrhunskih sportaša, rekreativaca, ali i svih drugih koji se žele uravnoteženo hraniti.
Blagog je okusa i uglavnom se koristi u juhama, u kuhanim jelima može zamijeniti rižu, dok se u obliku kaše ili pahuljica može konzumirati za doručak.
Što sadrži ječam?
Najpoznatiji doprinos ječma hrvatskoj kuhinji svakako je ričet, izdašno zimsko jelo od graha, a odlično se slaže i s drugim tradicionalnim zimskim jelima poput kiselog kupusa ili repe, kojima pojačava okus te dodaje gustoću.
Sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E i veće količine vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama). Od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Ujedno, vitamin B5 može pomoći kod zacjeljivanja rana i ublažavanja simptoma reumatoidnog artritisa.
Osim navedenih nutrijenata, ječam je bogat vlaknima koja pomažu pri skidanju neželjenih kilograma zbog čega je idealan odabir za osobe koje nastoje smršavljeti. Naime, ova zdrava žitarica ima blagotvoran učinak na probavu te održava ravnotežu crijevne mikroflore.
Iako neke ječam asocira na pivo, ili njegovu proizvodnju, ječam je namirnica koju možemo izvrsno uklopiti u omiljene kulinarske kombinacije.
Sjajno se slaže s voćem i povrćem te ga tako možemo kuhati u varivima, miješati u salatama ili pripremiti vrlo ukusan doručak od ječma i voća. Ječam spada u najstarije uzgajane žitarice pa se tako uzgajao još u kameno doba.
Da je izuzetno hranjiv i zdrav, govori i činjenica da su se njime hranili čak i gladijatori koje su u narodu čak i zvali jedači ječma, a ječam bi jeli prije teških borbi kada bi im trebalo puno energije.
Ječam možete kombinirati ga s grahom, mahunama, porilukom, povrćem, kiselim kupusom, repom ili gljivama.
Za poznatu ječmenu kašu koristite ječam i vodu u omjeru 1:3 i kuhajte ga sat vremena.