Čaj brusnica plod 100g Suban

Čaj brusnica plod 100g Suban

0 out of 5

5.00KM

Plodovi su posebno bogati (uz klasične vitamine A i C, kalij i vlakna) različitim zaštitnim tvarima kao što su bioflavonoidi (snažno antioksidativno djelovanje čime se smanjuje rizik od karcinogenih oboljenja).

Opis

Zahvaljujući visokoj koncentraciji vitamina C, brusnice imaju kiselkast okus. Plod se (osim kao sok) može konzumirati i svjež, osušen, smrznut ili pak može služiti kao umak ili dodatak raznim jelima (npr. patki sa sosom od brusnica… mljac!).

Plodovi su posebno bogati (uz klasične vitamine A i C, kalij i vlakna) različitim zaštitnim tvarima kao što su bioflavonoidi (snažno antioksidativno djelovanje čime se smanjuje rizik od karcinogenih oboljenja).

Antioksidansi pomažu kod prevencije kardiovaskularnih bolesti, a hipurična kiselina predstavlja prirodni antibiotik s izraženim djelovanjem protiv gljivica (antifungalna svojstva).

Antocianini i proantocianidi pomažu kod obnavljanja stanica odgovornih za osjetilo vida. Uz sve to, brusnice imaju izrazito male količine šećera, te djeluju na snižavanje glukoze u krvi, što pogoduje dijabetičarima.

Istraživanja znanstvenika pokazuju da tri čaše soka od brusnica dnevno povećavaju razinu antioksidansa u plazmi preko 120%! Tom se konzumacijom u krvi podiže razina ‘dobrog kolesterola’ (HDL), te se na taj način rizik od bolesti srca i krvnih žila smanjuje za velikih 40%.

No, ono zbog čega su brusnice postale pravi ‘hit’, zapravo je njihovo blagotvorno djelovanje na različite upale i infekcije urinarnog trakta.

Kako brusnica djeluje?

Najčešća i najnezgodnija bakterija urinarnog trakta, E. Coli, lijepi se na stijenke urinarnog sustava. No, sok od brusnica na neki način sprječava lijepljenje opasnih bakterija za endotel stanica urinarnog trakta, te ih urin lakše izbacuje iz tijela. Novija istraživanja pokazuju i djelovanje nekih sastojaka iz brusnica na još jednu opasnu bakteriju, Helicobactera Pylori, koja je u najvećem postotku uzročnik čira na želucu. Usprkos tolikim korisnim svojstvima brusnice, nikako nemojte biti ‘sam svojim liječnikom’. Ukoliko mislite da već imate infekciju urinarnog trakta (osjećaj pečenja ili bolovi u trbuhu kao najčešći simptom), svakako posjetite i liječnika. Svaka infekcija može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Stopostotni se čisti sok od brusnica prije svega može nabaviti u trgovinama zdravom hranom. Cijena nije mala, ali svatko će znati procijeniti koliko mu je zdravlje važno. Također, snizuje mokraćnu kiselinu u krvi i tako pomaže kod gihta i reume.

Način pripreme: 1-2 žličice plodova brusnice preliti s 2 dl kipuće vode, kuhati 20 minuta uz povremeno miješanje. Brusnica je potpuno jestiva.

je dodan u vašu košaricu:
Naplata