Maslinovo ulje 0,25l Oliva

Opis

Ljekovita svojstva maslinovog ulja poznata su još od davnina.

Prvi tragovi kultivacije maslinovog drveća zabilježeni su na području srednje Azije 4.000 godina prije Krista.

O vrijednosti maslinovog ulja kroz povijest govore mnoge legende i zapisi.

U starogrčkoj Ateni, na velikom događaju poznatom kao Panatenejske igre, pobjednici gimnastičkih, muzičkih i drugih natjecanja nagrađivani su s amforama napunjenima maslinovim uljem.

Mnogi narodi smatrali su ga svetim uljem i simbolom snage i zdravlja.

Hipokrat ga je prepisivao za više od 60 raznih bolesti, a kineski narod vjerovao je da ima sposobnost neutralizirati otrove.

Do danas je popularnost ovog ulja poprimila tako široke razmjere da je ono postalo neizostavan dio svih svjetskih kuhinja te kozmetičke industrije.

Oksidativni stres i kronične upale glavni su okidači za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Konzumiranje hrane bogate antioksidansima i protuupalnim nutrijentima jedan je od najboljih i najprirodnijih načina za snižavanje rizika od ovih oboljenja.

Brojne namirnice sadrže vrijedne količine antioksidansa i protuupalnih spojeva.

Neke se posebno izdvajaju po sadržaju ovih dragocjenih tvari, a jedna od njih je upravo ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Maslinovo ulje je jedno od rijetkih ulja koje sadrži oko 75 % svoje masnoće u obliku oleinske kiseline koja je zadužena za balans LDL i HDL kolesterola.

Disbalans kolesterola odgovoran je za pojavu ateroskleroze, srčanožilnih bolesti i moždanog udara.

Nedavne studije su pokazala da maslinovo ulje i njegova oleinska kiselina mogu biti važni čimbenici za snižavanje krvnog tlaka.

Europske statistike potvrdile su da upravo Mediteranci, najveći potrošači maslinovog ulja, imaju najniži postotak kardiovaskularnih bolesti u Europi.

Brojna istraživanja su potvrdila da maslinovo ulje ima snažna protuupalna svojstva.

Za to su u najvećem dijelu zaslužni polifenoli, spojevi koji imaju široku paletu protuupalnih mehanizama.

Utvrđeno je da maslinovo ulje, odnosno polifenoli u njegovom sastavu snižavaju razinu C-reaktivnog proteina u krvi (CRP), proteina plazme koji služi kao upalni marker.

Također je utvrđena sposobnost ovog ulja da smanji aktivnosti u metaboličkom putu poznatom kao put arahidonske kiseline, koji je odgovoran za poticanje upalnih procesa.

Zanimljivo je napomenuti da antiupalna svojstva ekstra djevičanskog maslinovog ulja ne ovise o količinama njegovog unosa u organizam.

Naime, pokazalo se da samo 1-2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno značajno pridonose suzbijanju upalnih procesa.

Potvrđeno je da maslinovo ulje pospješuje proizvodnju enzima probave čime doprinosi pravilnom radu probavnog sustava.

Osim toga otklanja probleme žgaravice, gastritisa, čireva, kolitisa i zatvora.

Prednosti maslinovog ulja za probavni trakt prvi su put otkrivene u istraživanju povezanosti prehrane i raka probavnog trakta.

Brojne studije pokazale su niži postotak raka probavnog trakta, osobito karcinoma gornjeg probavnog trakta, uključujući želudac i tanko crijevo, kod populacije koje redovito konzumira maslinovo ulje.

Posebno područje istraživanja maslinovog ulja bili su polifenoli u njegovom sastavu i ravnoteža bakterija u probavnom traktu.

Utvrđeno je da ovi spojevi imaju sposobnost suzbijanja i usporavanja rasta nepoželjnih bakterija, uključujući bakterije odgovorne za infekcije probavnog trakta.

Polifenoli koji su pokazali ova iznenađujuća svojstva su oleuropein, hidroksitirosol i tirosol.

Neki od njih mogu zaustaviti rast bakterije Helicobacter pylori koja je odgovorna za pojavu čira na želucu i drugih neželjenih probavnih problema.

Prema starom narodnom receptu žlica maslinovog ulja razrijeđena s malo limunovog soka učinkovito otklanja probavne probleme.

Polifenoli pronađeni u maslinovom ulju djelotvorni su u smanjenju rizika od određenih vrsta raka – utvrdili su znanstvenici.

Mnoge vrste raka nastaju kao posljedica oksidativnog stresa i prekomjerne kronične upale.

Budući da polifenoli u sastavu maslinovog imaju moćna antioksidativna i protuupalna svojstva oni su savršeni pomoćnici u smanjenju rizika od ove učestale bolesti današnjice.

Istraživanja su pokazala da već 1-2 žlice maslinovog ulja dnevno može smanjiti naš rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, dišnog sustava i gornjeg probavnog sustava.

Također je dokazano da se kod žena koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje smanjuje rizik od raka dojke za čak 45%.

Osim djelotvornosti polifenola ističe se i sposobnost antioksidansa u maslinovom ulju da štite DNK od oksidativnog stresa što doprinosi boljoj funkciji stanica, odnosno smanjenom riziku od karcinoma.

je dodan u vašu košaricu:
Naplata