SEZAM 200g BIOTIME

SEZAM 200g BIOTIME

0 out of 5

4.40KM

Sezam (Sesamum indicum) je jednogodišnja biljka iz porodice pedali (Pedaliaceae), koja se uzgaja zbog svojih jestivih sjemenki. Sezam je uzgajan već tisućama godina, a najviše se uzgaja u tropskim i suptropskim područjima svijeta. Sezam preferira topla i sunčana područja te dobro drenirano tlo. Optimalna temperatura za rast sezama je između 25°C i 35°C.

Tradicionalno, berba sezama se obavlja ručno, često pri zoru ili kasno poslijepodne kako bi se izbjegle najtoplije temperature dana. Berba se može obavljati kosilicom ili ručno čupanjem stabljika s plodovima. Nakon sušenja, sjemenke se mogu čuvati cijele ili se mogu preraditi u razne proizvode poput sezamovog ulja, paste ili brašna.

View cart

Description

Sjemenke sezama koristimo kao ukras na kiflicama, pletenicama, pogačicama i raznim drugim pecivima, a da nismo ni svjesni bogate nutritivne vrijednosti koje sezam posjeduje.

Nazivaju ga još i začinom za sve uzraste, a sezamovo ulje se koristi već tisućama godina.

U nastavku članka pročitajte o ljekovitim svojstvima sezama te načinima na koje ga možete uklopiti u prehranu.

Sezam – nutritivna svojstva

Sjemenke sezama mogu biti bijele (zlatne), smeđe i crne boje. Osim visokog udjela proteina, sezamove sjemenke sadrže velike količine nezasićenih masnih kiselina od kojih su najpoznatije linolna i oleinska.

100 grama sezamovih sjemenki se nalazi:

  • 572 kalorije,
  • 50 grama masti, a od toga 41 gram nezasićenih masti,
  • 23 grama ugljikohidrata, a od toga 12 grama dijetalnih vlakana,
  • 18 grama proteina,
  • 468 miligrama kalcija i 975 miligrama kalcija,
  • 11 miligrama natrija, 14.6 miligrama željeza i 351 miligram magnezija,
  • vitamine A, B i i D skupine.

Osim ovih sastojaka, sjemenke sezama sadrže mnoge fitokemikalije koje djeluju antioksidativno, kao što su lignani sezamin i sezamolin.

Istraživanje tajlandskih znanstvenika iz 2011. godine, objavljeno u časopisu Nutrition Journal, dokazuje da konzumacija sezama u periodu od mjesec dana može povećati ukupnu razinu antioksidansa u ljudskom tijelu.

Redovita konzumacija sezamovih sjemenki potiče zdravu i lijepu kožu zbog prethodno navedenih nezasićenih masnih kiselina i cinka, koji potiče proizvodnju kolagena.

Prešanjem sjemenki se dobije zlaćano sezamovo ulje. Poznato je po izuzetno dugom roku trajanja i odlično je za očuvanje zdrave usne šupljine. Između ostalog, sezamovo ulje ublažava opekline i pomaže kod kožnih poremećaja.

Sezam je bogat vlaknima koja su poznata po svom pozitivnom djelovanju na probavu, a redovita konzumacija spriječit će konstipaciju i slične tegobe, a ponovno zahvaljujući sezamolu, konzumacija sezamovog ulja ili sjemenki pomaže u sprječavanju ateroskleroze te održava zdrav krvožilni sustav.

Sezam se široko koristi u kuhinji diljem svijeta zbog svoje raznovrsnosti i hranjive vrijednosti. Vrlo je popularno sezamovo ulje koje se dobiva hladnim prešanjem prženih sezamovih sjemenki. Koristi se za pirjanje, pečenje, prženje, ali i pripremu umaka te salatnih preljeva. Sezamovo brašno  izvrstan je izvor bjelančevina, zbog čega se posebno koristi u prehrani vegana i vegetarijanaca te sadrži dosta vlakana uz istovremeno smanjenu količinu ugljikohidrata. Sezamove sjemenke odlično se slažu s tjesteninom i rižom te raznim drugim kuhanim žitaricama pa već gotovo jelo možemo slobodno posuti s malo sezama.

Korištenje sezama u kuhinji pruža raznolikost okusa, tekstura i hranjivih tvari jelima. Bez obzira koristite li sjemenke, ulje ili brašno, sezam može dodati bogatstvo okusa i nutricionističkih vrijednosti raznim jelima, čineći ih ne samo ukusnim već i hranjivim.

has been added to your cart:
Checkout