Rogač u prahu 200 g ORGONA

Rogač u prahu 200 g ORGONA

0 out of 5

7.00KM

Rogač je mediteranska biljka čije smeđe mahune imaju prirodno sladak okus i koriste se kao zdrava zamjena za kakao. Bogat je vlaknima, prirodnim šećerima i mineralima poput kalcija i željeza. Ne sadrži kofein ni gluten, pa je pogodan i za djecu. Koristi se u pripremi kolača, napitaka i zdravih grickalica.

View cart

Description

Rogač

Rogač (Ceratonia siliqua) je zimzeleno mediteransko drvo iz porodice mahunarki (Fabaceae), poznato po svojim smeđim, duguljastim mahunama koje se koriste kao prirodni zaslađivač, zamjena za kakao, ali i vrijedna nutritivna namirnica. Raste pretežno u toplim, suhim područjima – najviše u zemljama južne Europe, sjeverne Afrike i Bliskog Istoka.

Izgled i uzgoj

Stablo rogača može doseći visinu od 10 metara i vrlo je otporno na sušu. Mahune su tvrde, sjajne, tamnosmeđe boje, duge do 20 cm, a sazrijevaju krajem ljeta. U njima se nalaze male, tvrde sjemenke koje se tradicionalno koriste kao standard za mjerenje težine (poznata jedinica karat potječe upravo od težine rogačeve sjemenke – oko 0,2 g).

Upotreba

Rogač se koristi u prehrambene i ljekovite svrhe. Najčešće se melje u fini prah – rogačevo brašno – koje ima prirodno slatkast okus s blagim karamelastim notama. Zahvaljujući tome često se koristi kao:

  • Zamjena za kakao u kolačima, kremama i napicima (posebno kod osoba koje izbjegavaju kofein),

  • Zgušnjivač i stabilizator u prehrambenoj industriji (poznat kao E410 ili karubin),

  • Dodatak prehrani zbog bogatstva vlaknima, prirodnim šećerima i antioksidansima.

Nutritivne vrijednosti

Rogač ne sadrži kofein ni teobromin, zbog čega je pogodan i za djecu i za osobe osjetljive na stimulativne tvari. Prirodno je sladak (sadrži oko 40–50% prirodnih šećera), s niskim udjelom masti i visokim udjelom prehrambenih vlakana. Također sadrži kalcij, kalij, magnezij i željezo.

Ljekovita svojstva

Tradicionalno se koristi za:

  • Ublažavanje probavnih smetnji (npr. proljev),

  • Snižavanje kolesterola zahvaljujući vlaknima,

  • Pomoć kod regulacije šećera u krvi, jer ima nizak glikemijski indeks,

  • Podršku imunološkom sustavu zahvaljujući antioksidansima poput polifenola.

Zaključak

Rogač je dragocjena, prirodna namirnica koja spaja bogatu nutritivnu vrijednost, blagi slatki okus i široku primjenu. Kao domaća alternativa kakau, sve više se vraća na stolove onih koji teže prirodnoj i cjelovitoj prehrani.

has been added to your cart:
Checkout