Šipak – voće ljekovitog ploda, soka i ulja

Šipak – voće ljekovitog ploda, soka i ulja

Osim što je izvrsnog okusa, šipak ima i pozitivne učinke na naše zdravlje

Teško ga je čistiti, ali svaka muka oko njega se isplati kad se okusi taj čudesni šipak.

Istraživanja pokazuju da sadrži bogatstvo antioksidanata, a povećana konzumacija povezana je sa poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo uticati na usporavanje artritisa, kao i sa povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni pritisak, Alzheimer-ovu bolest, plodnost i starenje.

Sadrži mnoštvo vitamina C i veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalijum. U soku se nalaze tri vrste polifenola – tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata koji štite ćelije na molekularnom nivou od razornog djelovanja slobodnih radikala. Nar sadrži više antioksidanata od brusnice i narandče, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja.

Mogu pomoći u borbi protiv anemije, bolesti srca, smanjuju nivo LDL (lošeg) kolesterola, povoljno djeluju kod dijabetesa i limfoma.

U svakom slučaju, šipak je zakon, a njegova sezona je upravo u punom jeku!

Osim što ga možete grickati svježeg, nar se pokazao izvrsnim u svim svojim oblicima, a ovo su naši favoriti!

ČAJ OD PLODA ŠIPKA

U narodu se koristi za jačanje imuniteta, protiv bubrežnih kamenaca, za čišćenje krvi, reguliranje probave. Nar nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korištenih u ishrani i liječenju, a čaj od njegova ploda u dobra su stara vremena naše bake s vrhunskim umijećem kuhale i ispijale bez obzira pred kojom se tegobom našle. Možda bi se mogli ugledati na njih?

NAMAZ OD ŠIPKA

Rijetko nas koja namirnica može tako vratiti u djetinjstvo kao pravi pekmez od šipka. 

O pekmezu od šipaka malo je riječi hvale. Osim fantastičnog ukusa, njegova zdravstvena komponenta dovoljan je razlog da razmišljate kako ga napraviti ili, u ovom slučaju kupite.

Šipak – čuvanje i korištenje

Plod šipka možete čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevom svijetlu. Za duže skladištenje, u hladnjaku se može pohraniti cijeli plod, a sama zrnca se mogu čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču u plastičnim vrećicama.

Šipak plod

Za više sličnog sadržaja, zapratite nas i na Facebooku. 

Podjeli objavu


je dodan u vašu košaricu:
Naplata